SAD: Blokiran pokušaj SAD da zabrani kineski ViČet

VAŠINGTON – Američki sudija blokirao je pokušaj vlade SAD da zabrani kinesku aplikaciju za plaćanje i razmenu poruka „ViČet“ (WeĆat).

Sudija u San Francisku Lorel Biler navela je da se zabranom ove aplikacije otvaraju ozbiljna pitanja u vezi sa Prvim amandmanom američkog Ustava, koji garantuje slobodu govora, prenosi BBC.

Ona je blokirala zahtev Ministarstva trgovine da Epl i Gugl uklone do večeras preuzimanje aplikacije.

Slučaj je dospeo na sud nakon što je grupa korisnika „ViČeta“ u SAD osporila izvršnu naredbu predsednika Donalda Trampa, koji je pokušao da ugasi aplikaciju u zemlji.

Ministarstvo pravde tvrdilo je da blokiranje te naredbe može da „zaustavi i poremeti odlučnost predsednika da se izbori sa pretnjama po nacionalnu bezbednost“.

Biler je odgovorila da „dok su dokazi o pretnjama po nacionalnu bezbednost vezani za Kinu (u smislu tehnologije i mobilnih komunikacija) ogromni, dokaza u vezi sa VicCetom ima malo“, prenosi Glas Amerike.

Ministar trgovine Vilbur Ros rekao je da je odluka da se blokira aplikacija doneta kako bi se borili protiv „kineskog zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana“.

Ministarstvo tvrdi da je „ViČetom“ prikupljan ogroman broj podataka korisnika, uključujući njihove aktivnosti na mreži, informacije o lokaciji i istoriju pretraživanja.

„ViČet“ ima 19 miliona korisnika dnevno u SAD, navela je analitička kompanija Aptopija početkom avgusta.

Aplikacija je popularna među kineskim studentima, Amerikancima koji žive u Kini i onima koji imaju privatne ili poslovne kontakte u Kini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.