U trendu

SAD: Brzo fomirati vladu ili raspisati vanredne izbore u Crnoj Gori

VAŠINGTON – SAD očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure i da ili brzo formira novu vladu u službi zemlje ili raspiše vanredne parlamentarne izbore, saopšteno je iz Stejt depertmanta, povodom odluke Skupštine Crne Gore da izglasa nepoverenje Vladi premijera Dritana Abazovića.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru na upit Glasa Amerike naveo da je „izglasavanje nepoverenja parlamentarna demokratija na delu, gde crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost“.

„Sjedinjene Države će podržati bilo koju demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO ucešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva, i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine“, navodi se u reagovanju.

Portparol Stejt departmenta je ponovio da SAD ne smatraju Demokratski front partnerom, zato što „ne podržavaju evropske vrednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU“.

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepoverenje Vladi Dritana Abazovića, nakon što je inicijativu DPS i njenih partnera, nezadovoljnih potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC, podržala Demokratska Crna Gora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar