U trendu

SAD će obezbediti sirovine za vakcine za Indiju

VAŠINGTON – SAD će odmah obezbediti sirovine za vakcine protiv kovida 19, medicinsku opremu i zaštitnu opremu kako bi pomogle Indiji da odgovori na ogroman porast infekcija kovida 19, saopštila je danas portparolka Bele kuće.

„Sjedinjene Države rade danonoćno na raspoređivanju raspoloživih resursa i zaliha“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn, prenosi Rojters.

Horn je rekla da će materijali pomoći Indiji u proizvodnji vakcine Kovišild.

SAD će, kako je dodala, poslati i lekove, komplete za brzu dijagnostiku i respiratore.

Vašington je bio pod sve većim pritiskom da pomogne Indiji, kako Rojters navodi “najvećoj demokratiji na svetu”, nakon što su Velika Britanija, Francuska i Nemačka obećale pomoć tokom vikenda.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je sve građane da se vakcinišu i budu oprezni, jer je zemlja postavila globalni rekord u novim infekcijama kovida 19 u jednom danu.

Američki zvaničnici takođe razmatraju da Indiji pošalju svoje neiskorišćene doze vakcina protiv kovid-19 AstraZeneke, rekao je danas najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti Etoni Fauči za ABC Njuz.

„To je nešto što će se sigurno aktivno razmotriti“, rekao je Fauči u intervjuu.

Vakcina AstraZeneke još uvek nije odobrena u SAD, koje imaju milione doza, a najviši američki zdravstveni zvaničnici rekli su da imaju dovoljno doza odobrenih verzija tri druga proizvođača lekova da vakcinišu sve Amerikance u narednim nedeljama.

Bela kuća nije imala komentar na mogućnost slanja vakcine AstraZeneke u Indiju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.