SAD će osloboditi izraelskog špijuna Džonatana Polarda u novembru

Izraelski špijun Džonatan Polard (Jonathan Pollard), uhapšen 1985. i osuđen na doživotni zatvor 1987. u SAD, biće pušten na uslovnu slobodu 21. novembra, objavili su danas njegovi advokati. 

Polard je osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izrael, i odslužio je 30 godina kazne. Uhapšen je u novembru 1985. kada je neuspešno pokušao da dobije azil u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Od tada njegov slučaj je podsticao polemike i izazivao podeljena mišljenja, a njegove pristalice su navodile da je kazna prestroga obzirom da je špijunirao za zemlju koja je američki saveznik. Kritičari, među kojima su tužioci i državni zvaničnici, nazivaju ga izdajnikom koji je naškodio naciji otkrivanjem velike količine osetljivih dokumenata.

Njegovo najavljeno puštanje bi moglo da se vidi kao ustupak Izraelu koji se oštro protivi nedavno sklopljenom nuklearnom sporazumu svetskih sila sa Iranom, ali su američki  zvaničnici odbacili tu pretpostavku. 

Polard (60) je imao zdravstvenih problema poslednjih godina i služi kaznu u zatvoru u Severnoj Karolini. Američka savezna kancelarija za zatvore na svom vebsajtu navodi 21. novembar kao datum njegovog očekivanog puštanja.

Agent je imao pravo da traži uslovno puštanje na slobodu u novembru 2015. i vlada predsednika Baraka Obame je prošlog četvrtka nagovestila da se neće protiviti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.