U trendu

SAD donirale 21 višenamensko vozilo OS BIH

SARAJEVO – Vlada SAD donirala je 21 višenamensko motorno vozilo Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), čija primopredaja je upriličena danas u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu.

Primopredaji je prisustvovao ministar odbrane Sifet Podžić, predstavnici Oružanih snaga, kao i delegacija Ambasade SAD u BiH, predvođena ambasadorom Erikm Nelsonom.

Podžić je kazao da je vrednost doniranih vozila više od 2,6 miliona dolara. Prema njegovim rečima, uz ranije doniranih 58 Hamvija, Oružane snage BiH sada imaju 79 na raspolaganju i to povećava mobilnost OSBiH.

„Od 21 doniranog vozila, devet je ambulantnih dok je 12 vozila za transport trupa. Naš pouzdani strateški partner SAD, kroz ovu donaciju definitivno nam pomažu i u našem ključnom zadatku, a to je realizacija pregleda odbrane, odnosno realizacija programa reformi koji smo dostavili u Brisel, u NATO savez“, naveo je Podžić, prenela je Agencija Anadolija.

Kako je kazao, ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda odbrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga.

„Zadovoljstvo mi je biti danas ovde, da mogu uručiti ovaj poklon, dar američkog naroda Oružanim snagama BiH. Ukupan broj vozila koje smo donirali Oružanim snagama BiH sada iznosi 79. Radi se o projektu u vrednosti od više od 14 miliona dolara“, kazao je američki ambasador u BiH Nelson.

Prema njegovim rečima, radi se o višenamenskim vozilima, a mogu se kretati po raznim terenima.

Rekao je i da SAD ulazu sredstva u poboljšanje kapaciteta Oružanih snaga BiH da, kako je naveo, deluju u miru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.