U trendu

SAD donirale pola miliona vakcina Palestincima

RAMALA – Danas je na Zapadnu obalu i u pojas Gaze pod izraelskom okupacijom stiglo pola miliona doza vakcine protiv kovida-19 koje su kao donaciju uputile SAD.

Istovremeno, palestinski zvaničnici nastoje da zaustave nagli porast broja novozaraženih i zahtevaju da zaposleni u nekim sektorima budu obavezno vakcinisani, prenosi Rojters.

Palestinci su u februaru počeli da sprovode program vakcinacije, ali uprkos tome što su uspeli da nabave vakcine svega 35 odsto populacije je vakcinisano na Zapadnoj obali, a oko 11 odsto u Gazi.

Premijer palestinske uprave na zapadnoj obali Muhamed Štajeh juče je poručio da će svi zaposleni u javnom sektoru koji nisu vakcinisani biti bez odlaganja upućeni na neplaćeno odsustvo.

Palestinski Hamas koji upravlja pojasom Gaze zahteva od svih zaposlenih da do 1. septembra budu vakcinisani, napisao je na svom Tviter nalogu predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa Ijad al-Bozum.

Uz američku donaciju od 500.000 doza vakcina Moderne, nabavljenih preko globalnog programa KOVAKS, Palestinci tvrde da su do sada uspeli da obezbede ukupno 2,5 miliona doza.

Od američke donacije Zapadna obala će dobiti 300.000, a pojas Gaze 200.000 doza vakcina.

Na Zapadnoj obali, na kojoj živi 3 miliona Palestinaca, u poslednja 24 sata je potvrđeno 696 novozaraženih, a u pojasu Gaze, u kojem živi oko 2 miliona Palestinaca, evidentirana su 874 slučaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.