U trendu

SAD duboko zabrinute zbog izjave Radeva o Krimu

SOFIJA – Sjedinjene Američke Države su izrazile duboku zabrinutost zbog komentara bugarskog predsednika Rumena Radeva da je poluostrvo Krim „rusko“.

To je saopštila američka ambasada u Bugarskoj, koja tvrdi da je Rusija anektirala tu teritoriju od Ukrajine 2014. godine.

„Sjedinjene Države su duboko zabrinute nedavnim izjavama bugarskog predsednika Rumena Radeva u kojima se Krim naziva ‘ruskim’ „, saopšteno je iz ambasade SAD u Sofiji, a prenosi agencija Rojters.

„SAD, G7, Evropska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u našem stavu da je, uprkos pokušaju ruske aneksije i tekuće okupacije, Krim teritorija Ukrajine“, dodaje se u saopštenju.

Radev, koji je osvojio drugi predsednički mandat u jučerašnjem drugom krugu izbora, obećao je da će zadržati bliske veze sa bugarskim saveznicima u NATO-u, ali je takođe pozvao na pragmatičan odnos sa Rusijom.

U predsedničkoj debati pre reizbora, Radev je aludirao na Krim kao na „trenutno ruski“, i pozvao je Brisel da obnovi dijalog sa Rusijom, tvrdeći da zapadne sankcije uvedene Moskvi ne funkcionišu.

NJegovi komentari o Krimu naišli su na protest zvaničnog Kijeva i na oštre kritike njegovih protivnika kod kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar