U trendu

SAD: Fokus na sajber bezbednost nakon hakerskih upada

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pojačala je fokus na kibernetičku bezbednost zbog masovnih hakerskih upada i predložila nova finansijska sredstva, nakon ugrožavanja rada naftovod kompanije „Kolonijal“ ovog meseca.

U današnjem saopštenju Bela kuća je izložila je elemente plana predsednika Bajdena koji se odnose na sajber bezbednost, a koji uključuju 20 milijardi dolara za ojačavanje energetskih sistema i dve milijarde dolara bespovratnih sredstava za energetsku mrežu u visoko rizičnim oblastima.

Bajdenov višenamenski plan u iznosu od 100 milijardi dolara takođe se predstavlja kao potrošnja u celosti povezana sa sajber bezbednošću, jer se od primalaca sredstava traži da sarađuju samo sa pouzdanim dobavljačima.

Sigurnost američke energetske mreže već dugo brine stručnjake za kibernetičku bezbednost, a regionalni prekidi u snabdevanju 2003. i 2011. godine skrenuli su pažnju na ranjivost elektroenergetskog sistema, a primeri iz inostranstva takođe su izazvali zabrinutost.

Prošle godine američko Ministarstvo pravde optužilo je ruske obaveštajce za napade na ukrajinsku elektranu kada su na kratko milioni stanovnika ostali bez električne energije.

U februaru je jedan haker uspeo da upadne u vodovodni sistem grada Floride i pokušao u njega da ubaci opasnu količinu hemijskog sredstva, a naftovod kompanije „Kolonijal“ bio je tokom maja van funkcije šest dana i to je do sada najteži hakerski napad koji je pokazao koliko je osetljiva američka infrastruktura od sajber kriminala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.