U trendu

SAD: Fokusiraćemo se na suzbijanje pomoći Rusiji u izbegavanju sankcija

VAŠINGTON – Američko ministarstvo finansija saopštilo je danas da će se u narednim mesecima fokusirati na suzbijanje fasilitatora i pružalaca usluga iz trećih zemalja koji pomažu Rusiji da izbegne sankcije Zapada.

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo rekao je na sastanku akademika i drugih stručnjaka za sankcije i spoljnu politiku SAD da će ministarstvo povećati fokus na suzbijanju izbegavanja sankcija, uključujući i one koji mogu, kako je rekao, „svesno ili nesvesno“ pomoći Rusiji da popuni zalihe potrebne za borbe u Ukrajini.

Adejemo je istakao da je sastanak uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu imao za cilj da unapredi narušavanje ruskih vojnih lanaca snabdevanja i uskraćivanje prihoda Moskvi za finansiranje rata.

Naveo je da su sankcije izazvale pritisak na rusku vojsku i da Kremlj pokušava da preko trećih lica učestvuje u transakcijama i da se obraća za pomoć Iranu i Severnoj Koreji za bespilotne letelice i drugo oružje.

Međunarodni monetarni fond prognozirao je prošlog meseca
da će se ruska ekonomija oporaviti za 0,3 odsto u 2023. nakon smanjenja za 2,2 odsto u 2022. godini, a u aprilu prošle godine prvobitno je prognozirao pad od 8,5 odsto u 2022. i dodatno smanjenje od 2,3 odsto ove godine.

Američko ministarstvo finansija je ranije ovog meseca uvelo sankcije prema 22 pojedinca i subjekta u više zemalja koje je optužilo da su u vezi sa globalnom mrežom za izbegavanje sankcija koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar