U trendu

SAD i Austral. postigle sporazume o vazduhoplovnoj saradnji

VAŠINGTON – Australija i SAD postigle su nove sporazume kojima će biti postignuta veća vazduhoplovna saradnja kroz rotaciono raspoređivanje svih vrsta američkih vojnih aviona u Australiji, izjavio je danas australijski ministar odbrane Piter Daton.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanaka američkih i australijskih ministara spoljnih poslova i odbrane u Vašingtonu, Daton je rekao da će dve strane značajno unaprediti saradnju u pogledu snaga, povećati interoperabilnost i produbiti aktivnosti saveza u Indo-Pacifiku, preneo je Rojters.

„To će uključivati veću vazduhoplovnu saradnju kroz rotaciono raspoređivanje svih vrsta američkih vojnih aviona u Australiji“, rekao je on.

„Takođe, smo uspostavili kombinovano održavanje logistike i sposobnost održavanja kako bismo podržali naše poboljšane aktivnosti, uključujući logistiku i sposobnost održavanja naših podmornica i vojnika u Australiji“, naveo je Daton

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je sastanak podržao velike inicijative snaga koje će proširiti američki pristup i prisustvo u Australiji.

Daton i Ostin su razgovarali dan nakon što su SAD i Velika Britanija saopštile da će Australiji pružiti tehnologiju i mogućnosti za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.