U trendu

SAD: I dalje opasnost od požara za naselja uz jezero Taho

LOS ANĐELES – Povoljni vremenski uslovi pomogli su vatrogascima u pokušaju da spasu naselja na južnom kraju jezera Taho kome se približio požar, ali zvaničnici su upozorili da zbog vetrova i suvog vremena koji se očekuju u planinskom regionu Kalifornija-Nevada i dalje postoji opasnost.

Požar Kaldor stigao je otprilike pet kilometara južno od nedavno evakuisanog grada Saut Lejk Taho i kreće se severoistočno prema državnoj granici Kalifornija-Nevada, a iako se očekuje da će se vetrovi u narednih nekoliko dana značajno smiriti, rizici ostaju sa izuzetno niskim nivoom vlažnosti, saopštili su iz vatrogasne službe, prenosi AP.

Prema saopštenju, ulažu se veliki napori da se vatra drži dalje od urbanih sredina, koje su u tom području veoma zbijene, sa velikim brojem trgovačkih centara, hotela i drugih objekata.

Gust dim okružio je grad Sout Lejk Taho, koji je gotovo potpuno napušten u vreme sve obično vrvi od turista.

U ponedeljak je otprilike 22.000 stanovnika i hiljade drugih iz susednih naselja zakrčilo glavne gradske saobraćajnice nakon što je naređena evakuacija, a dok se vatra kretala prema skijalištu Hevenli, vlasti su pokrenule planinske mašine za stvaranje veštačkog snega kako bi povećali vlažnost i usporili požar.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom zatražio je u sredu od predsednika Džozefa Bajdena savezno proglašenje stanja katastrofe, kojim bi se dopunili državni i lokalni resursi za gašenje požara i pomoć stanovnicima pogođenim požarom.

Požar Kaldor nije samo ugrozio Saut Lejk Taho u Kaliforniji, već i delove susedne Nevade, gde su mnogi turistički objekti i kazina zatvoreni za javnost, a koriste se za smeštaj vatrogasaca i evakuisanog stanovništva.

Požar Kaldor spalio je skoro 827 kvadratnih kilometara od izbijanja 14. avgusta, a njegova lokalizacija je u sredu iznosila 20 odsto, dok je u požaru uništeno više od 700 objekata i ugroženo još najmanje 33.000.

Više od 15.000 vatrogasaca bori se trenutno sa desetinama požara u Kaliforniji, a pojačanja su pristigla i iz drugih saveznih država, Jute, Vašingtona, Viskonsina i Zapadne Virdžinije,a angažovano je i više od 1.000 pripadnika Nacionalne garde, kao i 23 aviona, potvrdili su iz vatrogasne službe.

Istovremeno, Diksi, drugi po veličini požar u istoriji države, rasprostranjen je na 3.415 kvadratnih kilometara, i došao je na oko 105 kilometara severno od požara u području jezera Taho, pa su ove nedelje izdate nove naredbe o evakuaciji i upozorenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar