U trendu

SAD i Južna Koreje počele zajedničke vojne vežbe

 SAD i Južna Koreja počele su danas zajedničke redovne vojne vežbe u vreme povećanih tenzija i zaoštrene retorike američkog predsednika Donalda Trampa i Pjongjanga.

Vežbe „Ulči – čuvar slobode“, uglavnom kompjuterski simulirane ratne igre, održavaju se svakog leta i uvek su izazivale oštre reakcije Severne Koreje, koja ih smatra probom invazije. Vašington i Seul navode da su u pitanju odbrambene vežbe.

Severnokorejski državni medij je u nedelju ovogodišnje vežbe nazvao „nesmotrenim“ potezom koji bi mogao da izazove „nekontrolisanu fazu nuklearnog rata“.

SAD i Južna Koreja su uprkos tome jutros po planu počeli 11-dnevne vežbe u kojima će učestvovati 17.500 američkih i 50.000 južnokorejskih vojnika, prema saopštenjima američke vojne komande u Seulu i Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In izjavio je danas da Pjongjang ne sme da koristi vežbe kao izgovor za nove provokacije, dodajući da se vežbe održavaju redovno zbog stalnih provokacija severnog suseda.

Severna Koreja obično na vojne vežbe SAD i Južne Koreje odgovora testiranjem oružja. Tokom prošlogodišnjih vežbi, Pjongjang je lansirao balističku raketu s podmornice koja je letela oko 500 kilometara, što je najveći domet za tu vrstu oružja.

Nekoliko dana posle vežbi, Severna Koreja je izvela petu i najveću nuklearnu probu do tada.

Severna Koreja je prošlog meseca lansirala dve medjukontinentalne balističke rakete koje bi, prema oceni analitičara, mogle da pogode teritoriju SAD, a posle oštrih izjava i pretnji predsednika SAD upozorila je da bi mogla da lansira rakete u pravcu američkog ostrva Guam.

Lider Severne Koreje je kasnije rekao da će prvo videti kako će Vašington da postupi pre nego što nastavi s planovima lansiranja raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar