U trendu

SAD i Litvanija rade zajedno na očuvanju mira na kontinentu

VILJNUS – Komandant američkih snaga za Evropu i Afriku general Kristofer Kavoli rekao je danas da će SAD i Litvanija raditi na očuvanju mira na kontinentu „bez obzira na to, ko, šta, gde“, nakon što su Belorusija i Rusija održale zajedničke vojne vežbe.

General Kavoli je govorio tokom posete Viljnusu, gde je sa litvanskim generalom Valdemarasom Rupsisom razgovarao o regionalnoj bezbednosti, prenosi agencija Rojters.

On je odgovarajući na pitanja novinara o zajedničkom centru za obuku i borbu koju su osnovali Rusija i Belorusija, rekao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici „posvećuju veliku pažnju“ kao deo njihovog nadgledanja pozicioniranja snaga unutar Evrope i periferije.

Vojne vežbe „Zapad-2021“ održane su na zapadnim bokovima Rusije i Belorusije, a u blizini granica Evropske unije, što je dovelo do toga da je njihova blizina uznemirila susede, uključujući Litvaniju, Poljsku i Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin negirao je da su vežbe bile usmerene protiv bilo koje strane sile i kaže da njihovo održavanje ima rezona s obzirom na pojačanu aktivnost NATO-a u blizini granica Rusije.

Litvanski general Rupsis je rekao da su on i Kavoli razgovarali o „zajedničkim akcijama u slučaju krize ili rata“.

„Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji u regionu, prisustvu američkih snaga u Litvaniji, zajedničkim vežbama i zajedničkim akcijama u slučaju krize ili rata“, rekao je Rupsis novinarima i dodao da ga je Kavoli uverio da će SAD i Litvanija delovati zajedno „u slučaju pretnji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.