U trendu

SAD i Rusija dogovorile dve radne grupe u okviru dijaloga

ŽENEVA – Tokom sastanka, u četvrtak, u okviru Dijaloga o strateškoj stabilnosti u Ženevi, delegacije SAD i Rusije složile su se da oforme radne grupe koje će se fokusirati na principe i ciljeve buduće kontrole naoružanja.

Visoki zvaničnik američke administracije saopštio je novinarima da Vašington smatra da je to bio „veoma produktivan sastanak“.

„Diskusija je bila vrlo interaktivna i široka, i mislimo da smo uspeli da pokrijemo različita pitanja“, naglasio je zvaničnik administracije, odbijajući da iznese više detalja, prenosi Rojters.

On je još rekao da je taj susret delegacija, koje su predvodili zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, drugi po redu, bio dobra nadogradnja sastanka koji je održan u julu i da su se obe delegacije zaista uključile u detaljnu i dinamičnu diskusiju.

„Rusija i SAD postigle su mali napredak u razgovorima o sajber bezbednosti“, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je rekao da su Rusija i SAD postigle određeni napredak u brojnim organizacionim aspektima na današnjim konsultacijama o strateškoj stabilnosti u Ženevi.

Dve strane, tokom razgovora čiji je cilj ublažavanje tenzija između najvećih svetskih sila u oblasti nuklearnog oružja, dogovorile su se o formiranju dve radne grupe, koje će se sastati uoči trećeg plenarnog sastanka između dve zemlje čiji termin održavanja nije naveden.

Sveobuhvatni bilateralni strateški dijalog dogovorili su predsednici Rusije i SAD u Ženevi na sastanku 16. juna, sa ciljem da se postave osnove za buduće mere u kontroli naoružanja i smanjenju rizika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.