U trendu

SAD i Tajvan najavili formalne trgovinske pregovore

TAJPEJ – SAD i Tajvan složili su se da započnu formalne trgovinske pregovore za postizanje značajnih sporazuma, u okviru nove inicijative, a prema zvaničniku iz Tajpeja razgovori će se voditi i o „ekonomskoj prinudi“ koju sprovodi Kina, prenosi Rojters.

Američko-tajvanska inicijativa o trgovini u 21. veku prvi put je predstavljena u junu, a obe strane su sada rekle da su „postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu“, navodi britanska agencija.

SAD su najavile da će započeti formalne trgovinske pregovore s Tajvanom, nekoliko nedelja nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je izazvala oštre proteste Pekinga.

Očekuje se da će prva runda pregovora početi u „ranu jesen“, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Glavni tajvanski trgovinski pregovarač Džon Deng rekao je novinarima u Tajpeju danas da se nada da bi pregovori mogli da počnu sledećeg meseca i da bi to jednog dana moglo da dovede do sporazuma o slobodnoj trgovini koji ostrvo dugo traži sa SAD.

Deng je saopštio da bi jedna od tema mogla da bude ekonomska prinuda Kine, odnosno razgovor o akcijama koje Peking preduzima da blokira trgovinu sa zemljama sa kojima je u sporu zbog njihovog odnosa prema Tajvanu, koje Peking smatra svojim regionom.

Prema „politici jedne Kine“, SAD priznaju i imaju formalne veze s Kinom, a ne s ostrvom Tajvanom, ali održavaju „čvrste neslužbene“ odnose s Tajpejom, uključujući kontinuiranu prodaju oružja ostrvu koje se suočava sa pojačanim političkim pritiskom Pekinga da prihvati njegov suverenitet.

Kina je saopštila da se „čvrsto“ protivi novoj trgovinskoj inicijativi SAD i Tajvana, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar