U trendu

SAD ima podrsku za reformu zdravstvenog pravilnika SZO-a

ŽENEVA – Nesuglasice oko predloga Sjedinjenih Američkih Država za reformu Međunarodnog zdravstvenog pravilnika (IHR) su prevaziđene, rekli su danas Rojtersu diplomatski izvori.

Reforma koju traži Vašington i koju podržavaju drugi, kao što su Japan i Evropska unija, prvi je korak ka široj reformi IHR-a Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji utvrđuje zakonske obaveze zemalja u vezi sa izbijanjem bolesti, a očekuje se da će pravilnik biti reformisan najkasnije za dve godine, prenosi britanska agencija.

Ranije ove nedelje, afričke i neke druge zemlje izrazile su protivljenje ovim reformama, ali su tri diplomatska izvora potvrdila Rojtersu da je to prevaziđeno izmenama formulacije predloga.

Novi predlog, koji skupština SZO tek treba formalno da odobri, sada se odnosi na korake za rešavanje pitanja „jednakosti“ – ključnog pitanja za zemlje u razvoju, uključujući mnoge u Africi koje traže garancije kada je u pitanju distribucija vakcina i lekova u pogledu hitnog rešavanja budućih zdravstvenih problema.

Početne izmene predviđaju korekciju člana 59 IHR-a, koja bi ubrzala sprovođenje reformi sa 24 na 12 meseci.

Ostali predlozi SAD-a, o kojima tek treba da pregovaraju 194 članice SZO-a, uključuju moguće raspoređivanje stručnih timova na mesta kontaminacije i stvaranje komiteta za usaglašenost koji bi nadgledao buduću primenu pravila.

Rusija je takođe podnela predloge reforme IHR-a, ali oni još nisu objavljeni, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.