U trendu

SAD: Iz blindiranog kamiona ukraden nakit vredan milione $

VAŠINGTON – Nakit i dragulji, vredni milione dolara, ukradeni su iz blindiranog vozila koje je ih je transportovalo severno od američkog grada Los Anđelesa prošle nedelje, saopštile su vlasti.

Pljačka se dogodila u ranim jutarnjim satima 11. jula u gradu Frejzer Park, dok je kamion sa dragocenostima, koje su vlasništo izlagača na maloprodajnom sajmu u Kaliforniji, išao ka skladištu, saopštila je direktorka manifestacije Brendi Svenson, prenosi Rojters.

Dragocenosti su utovarene u kamion bezbednosne kompanije Brink prethodne noći, posle međunarodne izložbe dragulja i nakita u San Mateu južno od San Franciska, koji ih je prevozio više od pet i po sati dalje, do drugog sajma u kongresnom centru Pasadena severno od Los Anđelesa.

Kamion je bio blizu svog odredišta, kada je opljačkan u planinskom gradiću Frejzer Park, saopštila je portparolka FBI.

Vlasti su prvobitno izvestile da se pljačka dogodila u gradu Lankasteru, u severnom okrugu Los Anđelesa, ali su zvaničnici FBI-a kasnije potvrdili lokaciju Frejzer Park, oko 80 kilometara zapadno u okrugu Kern, navodi britanska agencija.

„Sve je to fin nakit i jednostavno ga više nema. U nedelju ste imali robu, danas nemate ništa“, rekao je jedan oštećeni prodavac koji je razgovarao sa američkom televizijom CBS pod uslovom da ostane anoniman.

On je saopštio da se veći deo ukradene robe sastoji od unikatnih komada koje je pokazao u video-snimcima, poput blistave narukvice napravljene od 100 karatnih prirodnih, raznobojnih safira umetnutih u 18-karatno žuto zlato, navodi Rojters.

Kako je precizirano, ukradeno je oko 25 do 30 ormarića sa nakitom i draguljima, koji su vlasništvo 18 pojedinačnih izlagača na izložbi u San Mateu, a drugi detalji pljačke nisu saopšteni.

Kompanija Brink, koja je prevozila nakit, u saopštenju je navela da su nestali predmeti vredni oko 10 miliona dolara.

Međutim, direktorka prodajnog sajma procenila je vrednost na blizu čak 100 miliona dolara i, objašnjavajući ovo neslaganje, saopštila da manji izlagači imaju tendenciju da namerno potcene svoju robu zbog velikih troškova osiguranja.

Nije poznato kako je blindirani kamion opljačkan, da li su na ormarićima bili uređaji za praćenje ili da li su u kamionu ili u okolini bile postavljene sigurnosne kamere, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar