SAD: Izašao iz zatvora posle 68 godina, oduševljen zgradama

FILADELFIJA – Amerikanac Džozef Lajgon (83), koji je kao maloletnik otišao u zatvor i tamo proveo 68 godina, izašao je na slobodu, a jedna od prvih stvari koju je primetio su visoke zgrade, kojih nije bilo u Filadelfiji 1953. godine.

Lajgon je imao samo 15 godina kada je osuđen na doživotnu robiju zbog učešće u oružanim pljačkama i napadima sa grupom pijanih tinejdžera, koji su ubili dve osobe 1953. godine, preneo je Dejli mejl.

Tvrdio je da nije lično ubio nikoga, a dobio je doživotnu zatvorsku kaznu i pre nego što je mogao da dobije dozvolu za upravljanje vozilima.

Skoro sedam decenija kasnije, 11. februara, Lajgon je slobodan čovek, nakon što je njegov advokat ubedio sud da je doživotna robija neustavna.

Filadelfijski centar za osuđene maloletnike i njihovo vraćanje u društvo (YSRP) je radio dugo da učini život posle zatvora normalnim koliko je god to moguće.

„Svet se promenio otkada je Lajgon počeo da služi kaznu, ali se i on promenio, sada je praktično novi čovek. Vrlo je radostan i oduševljen promenama u Filadelfiji od 1953. godien, posebno se divi neboderima. Pričao je i o svojim voljenima, koji nisu više među živima, čini se da mu to najviše nedostaje“, rekla je Elenor Majers, jedan od savetnika u YSRP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.