U trendu

SAD: Izrael nije ispunio uslove za pridruživanje Programu ukidanja viza

VAŠINGTON/JERUSALIM – Izrael nije ispunio uslove za članstvo u američkom programu za ukidanje viza (VVP), saopštio je američki Stejt department, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da očekuje da će se njegova zemlja uskoro pridružiti tom protokolu.

Izrael tek treba da odobri slobodan prolaz za palestinske Amerikance na svojim aerodromima i na okupiranoj Zapadnoj obali, što je za Vašington uslov reciprociteta na osnovu čega bi se Izrael pridružio programu, koji bi Izraelcima omogućio pristup SAD bez viza, preneo je Rojters.

„Izrael još uvek ima značajan posao da završi u kratkom vremenskom roku kako bi ispunio sve zahteve programa do kraja fiskalne godine 30. septembra“, rekao je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.

Očigledna nesloga između saveznika SAD i Izraela nastala je kada su tenzije porasle zbog osporenog izraelskog plana za reformu pravosuđa.

Bela kuća je ranije saopštila da bi premijer Izraela trebalo da postigne kompromis po tom pitanju, ali je Bajden u utorak pozvao izraelskog premijera da u potpunosti odustane od zakonskog predloga koji bi izraelskoj vladi dao veću kontrolu nad odlukama Vrhovnog suda.

Netanijahu je brzo izdao saopštenje u kojem je poručio američkom predsedniku da je „Izrael suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom sopstvenog naroda, a ne pod pritiscima iz inostranstva, uključujući i najbolje prijatelje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar