U trendu

SAD: Izrečena prva kazna za nerede na Kapitol hilu

VAŠINGTON – Prva zatvorska kazna zbog učešća u neredima 6. januara, u Vašingtonu, izrečena je Polu Alardu Hodžkinsu, sa Floride, javlja Bi-Bi-Si.

On se u junu izjasnio krivim za nerede na Kapitol hilu, sa ciljem ometanja rada Kongresa, a sada mu je izrečena kazna od osam meseci zatvora.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu od 18 meseci, navodeći u obrazloženju da je Hodžkins „doprineo kolektivnoj pretnji demokratiji“.

Hodžkins (38) je rekao na sudu u Vašingtonu da je ucešće u upadu na Kapitol bila „glupa odluka“ i da se kaje zbog „štete koju je taj incident izazvao i zbog načina na koji je povređena ova zemlja koju volim“.

„Da sam imao bilo kakvu ideju da će protesti eskalirati (onako kako jesu) nikad ne bi krenuo dalje od trotoara Pensilvanija avenije“, rekao je on.

Na video snimcima se vidi Hodžkins u sobi Senata, obučen u majicu iz Trampove kampanje, sa zaštitnim naočarama oko vrata i Trampovom zastavom prebačenom preko ramena.

Očekuje se da će ova kazna biti merilo za stotine predstojećih slučajeva povezanih sa neredima na Kapitolu.

Federalni istražni biro (FBI) do sada je uhapsio više od 535 ljudi zbog kriminalnih radnji na dan nereda.

U napadu na Kapitol hil, stotine pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upalo je u Kongres u nastojanju da spreči potvrđivanje pobede DŽoa Bajdena.

Tokom upada smrtno je stradalo pet osoba, među kojima je bio i policajac Kapitola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar