U trendu

SAD, Japan i Australija: Kritike Kini zbog Južnog kineskog mora

SAD, Australija i Japan osudili su danas Peking zbog izgradnje veštačkih ostrva i militarizacije Južnog kineskog mora, za razliku od sve ravnodušnijeg odgovora zemalja Jugoistočne Azije na pitanje koje mnoge sve više iritira.

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon što su se njihovi ministri spoljnih poslova sastali na marginama foruma Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili, SAD, Japan i Australija uputili su primetno oštrije kritike Pekingu u poređenju sa „razvodnjenim“ saopštenjem zemalja članica ASEAN-a, prenosi AFP.

Kritikujući „potraživanje teritorija, izgradnju veštačkih ostrva, militarizaciju spornih delova“ u Južnom kineskom moru, na koje prava polaže više zemalja, ovaj trio je saopštio da dugo odlagani kodeks ponašanja u vezi sa spornim morem mora biti „pravno obavezujući, smislen i efikasan“.

Francuska agencija primećuje da takvih zahteva nema u saopštenju ASEAN-a.

Tri zemlje su, takođe, pozvake Kinu i Filipine da poštuju prošlogodišnju odluku međunarodnog arbitražnog suda kojom je odbačena većina prava koje Pekinga polaže na to more.

Kina polaže prava na skoro celokupno Južno kinesko more, preko kojeg se godišnje preveze roba u vrednosti od pet biliona dolara i za koje se veruje da sadrži pozamašna ležišta nafte i gasa.

Međutim, na delove istog mora polažu prava i Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej – koji su svi u sastavu 10-članog ASEAN-a – i, uz njih, Tajvan.

Peking je proteklih godina uspeo da oslabi regionalni otpor dodvoravajući se nekim članicama ASEAN-a, ocenjuje francuska agencija.

To je, ocenjuje AFP, juče došlo do izražaja kada su ministri zemalja tog bloka, na bezbednosnom forumu u Manili, izdali „mlako“ saopštenje o sporu vezanom za Južno kinesko more i saglasili se sa uslovima Pekinga za pregovore s tim u vezi.

Kina insistira na tome da kodeks ponašanja između nje i članica ASEAN-a u vezi sa spornim morem ne sme biti pravno obavezujući.

Što se tiče SAD, Australije i Japana, koje se protive kineskoj izgradnji ogromnih veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru za koja strepe da bi se mogla koristiti kao vojne baze, Kina naglašava da te tri zemlje ne bi trebalo da se mešaju u, kako navodi, njene čisto bilateralne odnose sa susedima.

Inače, Filipini su bili među najglasnijim kritičarima Kine i protiv nje su podneli tužbu tribunalu koji podržavaju UN, ali je posle izbora Rodriga Dutertea za predsednika prošle godine Manila umanjila značaj presude protiv Kine u korist otopljenja odnosa s Pekingom, što joj je donelo ponude kineskih investicija i pomoći vredne milijarde dolara, napominje AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.