SAD: Kamala Haris putuje u Tenesi, srešće se sa isključenim poslanicima Demokrata

VAŠINGTON- Potpredsednica SAD Kamala Haris danas putuje u Tenesi, gde će se sresti sa demokratskim poslanicima Džastinom Džonsom i Džastinom Pirsonom, koji su izbačeni iz Predsedničkog doma Tenesija, jer su predvodili demonstacije za strožu kontrolu oružja u zgradi ovog zakonodavnog tela.

Haris će se sresti i sa demokratskom poslanicom Glorijom Džonson, koja je za jedan glas izbegla isključenje iz Predsedničkog doma Tenesija, kao i sa mladim ljudima koji zagovaraju strožiju kontrolu oružja, saopštila je njena portparolka Kirsten Alen.

Predsednik SAD Džozef Bajden je juče saopštio da su pomenuta izbacivanja poslanika „šokantna, nedemokratska i bez presedana“, prenosi AP.

Republikanski poslanici su umesto debate o kontroli oružja odabrali da kazne, utišaju i izbace poslanike koje je izabrao narod Tenesija, dodao je Bajden.

Dvojica izbačenih poslanika su crne boje kože, što je izazvalo optužbe za rasizam.

Vođe republikanaca, koji imaju većinu u Predsedničkom domu Tenesija, su saopštili da je jučerašnje izbacivanje demokratskih poslanika bilo neophodno.

Prema njihovim rečima, na ovaj način se izbegao presedan po kome bi demonstranti mogli da prekidaju zasedanja Predsedničkog doma.

Džons, Pirson i Džonson su predvodili demonstracije za strožu kontrolu oružja i tokom protesta agitovali u prostorijama Predsedničkog doma Tenesija, za vreme sednice, podseća Si-En-En(CNN).

U oružanom napadu u privatnoj hrišćanskoj školi u Nešvilu u Tenesiju su 27. marta ubijena tri deteta i tri odrasle osobe, što je pojačalo zatheve za strožom kontrolom oružja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.