U trendu

SAD: Kina ponavlja ruske bezbednosne ideje

VAŠINGTON – Američki Stejt department ocenio je da Kina nastavlja da ponavlja neke ruske ideje o bezbednosti vezane za rat u Ukrajini, uključujući i koncept Kremlja o „nedeljivoj bezbednosti“.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs to je rekao na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše govor kineskog lidera Si Đinpinga u kojem je uporedio taj koncept sa svojom „inicijativom o globalnoj bezbednosti“, prenosi Gardijan.

Prajs je ponovio da će se Kina suočiti sa teškim posledicama ako pruži materijalnu pomoć ruskim ratnim naporima u Ukrajini, ali je istakao i da Vašington još nije video da je Peking pružio takvu pomoć Moskvi.

SAD će nastaviti da poštuju međunarodni sistem koje su izgradile sa partnerima sličnog opredeljenja, a koji je zasnovan na poštovanju ljudskih prava, suvereniteta i samoopredeljenja, rekao je Prajs.

„Posvećeni smo održavanju različitih sistema koje neke zemlje, među kojima su Rusija i Kina, pokušavaju da ospore, a na nekim slučajevima žele da sruše, pa čak i unište“, rekao je Prajs misleći na Kinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar