U trendu

SAD: Laz je da je napadnuta americka vojska u Kuvajtu

DUBAI – Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je danas da je bilo predmet „propagandnog napada“ donedavno nepoznate iračke militantne grupe koja je lažno tvrdila da je izvela napad dronom na američku vojsku u bazi u Kuvajtu.

Grupa koja se zove Al-Varethin oglasila se na internetu tvrdnjom da je 12. avgusta gađala kuvajtsku Ali al Salem bazu u kojoj je američka vojska, a odgovor SAD je stigao brzo, preneo je AP.

Grupa Al-Varetin je prikazala snimak na kojem se vidi lansiranje drona, ali nije pružila dokaze o napadu ili šteti na bazi.

U izjavi grupe se navodi da je to bila osveta zbog napada američkog drona iz 2020. godine kada je ubijen general iranske Revolucionarne garde Kasem Sulejmani u Bagdadu, u januaru 2020. godine.

Vazdušna baza se nalazi na oko 40 kilometara od iračke granice.

„U izjavi se lažno tvrdi da je iranska militantna grupa koristila dronove da izvede napad na bazu. Ali, takav napad se nije dogodio“, saopštilo je američko 386. vazdušno ekspeditivno krilo za AP.

Američka novinska agencija dodaje da u SAD veruju da je Al-Varethin verovatno iranska grupa, iako opisuje sebe kao iračku grupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar