SAD: Ledeni talas, u Oregonu vanredno stanje, spremna sklonist

VAŠINGTON – Zbog predviđanja meteorologa za pacifički severozapad, prema kojiima se očekuju niske temperature sa snegom i ledom na nekim mestima, grad Sijetl je odlučio da otvori skloništa, dok su guverner Oregona i grad Portland proglasili vanredno stanje.

Gradski čelnici Sijetla saopštili su u četvrtak da će grad otvoriti dva večernja skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima počevši od subote pa najmanje do srede, prenosi Glas Amerike.

Skloništa u izložbenoj sali centra Sijetla i u Kompas hauzin alajansu, biće dostupna od 19 časova svakog dana.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Sijetlu Rid Volkot rekao je na konferenciji za novinare sa gradonačelnicom DŽeni Darkan u četvrtak da niske temperature predstavljaju glavnu brigu u regionu, u kome će najviše dnevne temperature sledeće nedelje jedva stizati do nule, dok bi noću mogle da padnu i ispod 10 stepeni Celzijusa.

„Ovo nije česta pojava.Prošle su godine otkako smo mi u meteorološkoj službi u Sijetlu videli ovakve podatke o prognozama“, rekao je Volkot.

Snežne padavine su tokom vikenda moguće i u regionima Oregona i Portlanda, rekli su meteorolozi.

„Veoma niske temperature će uticati na ugroženu populaciju kao što su beskućnici, kućni ljubimci i oni koji nemaju adekvatan pristup grejanju“, saopštila je u četvrtak Nacionalna meteorološka služba.

Durkan je pozvao ljude da ostanu kod kuće ako je moguće, da proveravaju komšije i kućne ljubimce i da pomognu da trotoari budu čisti od snega i leda.

Guvernerka Oregona Kejt Braun je u četvrtak uveče proglasila vanredno stanje koje će ostati na snazi do 3. januara, i saopštila da bi očekivani sneg i konstantne temperature ispod nule mogle da dovedu do većih problema u saobraćaju i poremećaja u snabdevanju električnom energijom, kao i u komunikacionoj infrastrukturi.

Ranije u četvrtak, gradonačelnik Portlanda Ted Viler i predsednica okruga Maltnoma Debora Kafuri takođe su proglasili vanredno stanje koje će se nastaviti tokom očekivanih višednevnih hladnoća, javila je KOIN-TV.

Pet skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima biće od subote otvoreno u Portlandu i okolini okruga Multnomah, rekli su zvaničnici.

„Naša država je iskusila brojne vanredne situacije vezane za klimu ove godine, a s obzirom na to da dolazi još jedna, pozivam sve stanovnike Oregona da sada naprave planove sa porodicama i da budu spremni“, rekla je Braun u saopštenju za javnost, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar