U trendu

SAD najavile 235 miliona dolara pomoći za Palestince

VAŠINGTON – Administracija predsednika Džoa Bajdena najavila je da će SAD pružiti pomoć Palestincima u iznosu od 235 miliona dolara, kroz obnavljanje finansiranja agencije Ujedinjenih nacija za podršku izbeglicama i kroz druge vidove pomoći koje je prekinuo tadašnji predsednik Donald Tramp.

Rojters prenosi da je američki državni sekretar Entoni Blinken detaljno opisao paket mera, koji uključuje humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć, kao deo napora da se poprave američke veze sa Palestincima koje su narušene tokom Trampovog mandata.

Blinken je u izjavi naglasio da plan predviđa 150 miliona američkih dolara za finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), 75 miliona američke ekonomske i razvojne pomoći i 10 miliona dolara za programe izgradnje mira, navodi agencija.

Rojters prenosi da je kabinet palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio Bajdenovu posvećenost poboljšanju odnosa dve države, kao i obnovljenu pomoć, a Gilad Erdan, izraelski ambasador u SAD i UN, kritikovao je obnavljanje finansiranja UNRWA, koja po njemu dozvoljava antiizraelsku propagandu i antisemitsku aktivnost.

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini rekao je za Rojters da je obnavljanje finansiranja više nego dobrodošlo, a da je osim finansiranja važno da se SAD vrate kao strateški partneri.

Američka administracija blokirala je ovu pomoć nakon što je prekinula veze sa palestinskom vlašću 2018., nakon što su palestinski lideri odlučili da bojkotuju mirovne napore Trampa zbog njegove odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i preseli tamošnju američku ambasadu iz Tel Aviva, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.