U trendu

SAD najavljuju nove sankcije Rusiji

VAŠINGTON – Američki Stejt department saopštio je da će uvesti dodatne sankcije Rusiji jer Moskva nije dala „razumne dokaze“ da neće upotrebiti hemijsko oružje, a nakon slučaja navodnog napada nervnim agensom na bivšeg ruskog obaveštajca u Velikoj Britaniji.

Stejt department je u avgustu zapretio Rusiji dodatnim sankcijama u roku od 90 dana ukoliko se ne povinuje Sporazumu o eliminaciji hemijskog i biološkog oružja iz 1991, javio je Rojters.

Prema tom dokumentu, Rusija je morala da okonča upotrebu nervnog agensa „novičok“ koji je korišćen u slučaju trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u martu u Britaniji, kao i da se obaveže da neće koristiti hemijsko oružje protiv svog naroda i da dozvoli inspekcije određenih lokacija agencijama kao što su UN.

„Stejt department je informisao Kongres da nismo mogli da utvrdimo da je Ruska Federacija ispunila ove uslove“, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

„Mi nameravamo da postupimo u skladu sa pomenutim aktom koji određuje primenu dodatnih sankcija“, navela je ona.

Stejt department nije saopštio kada će biti objavljene nove sankcije Rusiji.

Portparol Kremlja u utorak je rekao da će se ruski i američki predsednici, Vladimir Putin i Donald Tramp, na kratko sresti u Parizu naredne nedelje, a američki zvaničnici su saopštili da je takav susret verovatan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike