U trendu

SAD: Naredni dani pokazaće spremnost Irana za dogovor

VAŠINGTON – Biće potrebno nekoliko dana da se proceni da li Teheran pokazuje fleksibilnost u pregovorima o nastavku poštovanja iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poručio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

„Verovatno će proći još nekoliko dana dok ne budemo stekli utisak o tome gde su pozicije Irana u kontekstu ponovnog pokretanja ove runde i fleksibilnosti koju mogu, a možda i ne žele da pokažu“, rekao je Prajs, prenosi Rojters.

On je naglasio da će se Teheran iznenaditi ako očekuje da će SAD pokazati slabost u pregovorima i poručio je da Vašington želi diplomatsko rešenje, te da se nada da Iran takođe ne želi eskalaciju krize.

U Beču je danas nastavljena nova runda pregovora o obnavljanju sporazumu o nuklearnom program Irana.

Francuska, Velika Britanija i Nemačka su, nakon prošlonedeljne runde, prve posle petomesečne pauze, izrazili razočarenje pristupom Teherana, koji zahteva više ustupaka nego što je dogovoreno sporazumom koji je poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

JCPOA je dogovoren 2015. između Irana i Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i SAD, a sporazum je imao za cilj da uspori iranski nuklearni program, kako bi se osiguralo da ne može da razvije atomsko oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija.

Američki predsednik Donald Tramp 2018. odlučio je da SAD istupe iz sporazuma i uveo je nove sankcije protiv Irana, koji je potom nastavio sa proizvodnjom obogaćenog uranijuma, potrebnog za proizvodnju atomske bombe.

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je spremnost za novi sporazum sa Iranom, ali direktnih razgovora između predstavnika dve zemlje nema.

Indirektni američko-iranski pregovori u Beču, koji se odvijaju u dva različita hotela iza zatvorenih vrata i u kojima diplomate preostalih strana u sporazumu posreduju između njih, pošto Teheran odbija direktan kontakt s Vašingtonom, imaju za cilj da obe strane ponovo nastave poštovanje sporazuma u potpunosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.