U trendu

SAD: Nemamo razloga da verujemo da je Rusija umešana u blokadu tankera

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da administracija predsednika Džozefa Bajdena nema razloga da veruje da je ruska vlada bila umešana u odluku Turske da blokira brodove u tranzitu do Sredozemnog mora.

Poremećaji u saobraćaju naftnih tankera iz ruskih crnomorskih luka prema Mediteranu nastali su zbog novog turskog pravila za osiguranje.

Ankara zahteva od svih tankera koji prolaze kroz moreuze da imaju odgovarajuće osiguranje, međutim, usled uvođenja embarga na rusku naftu, ruski tankeri više ne mogu da konkurišu za zapadna pomorska osiguranja, osim ukoliko ne pristaju na limit cene od 60 dolara po barelu, pa se pretpostavlja da je upravo to razlog što je veliki broj naftnih tankera blokiran u blizini turskih moreuza, objavio je Fajnenšel tajms.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da je Rusija zabrinuta zbog zadržavanja ruskih naftnih tankera u Bosforskom moreuzu i raspravlja o tom pitanju sa turskim osiguravajućim i transportnim kompanijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar