U trendu

SAD: Neprioritetno osoblje da napusti konzulat u Šangaju

ŠANGAJ – Američki Stejt department naredio je osoblju koje ne obavlja prioritetne poslove da napuste konzulat u Šangaju, zbog porasta slučajeva kovid 19 i mera koje grad sprovodi za kontrolu virusa.

U petak je Stejt department saopštio da neprioritetno osoblje mož dobrovoljno da napusti konzulat, ali nije poznato zašto je u ponedeljak preporuka prerasla u naredbu, prenosi Rojters.

Jedna od najkontroverznijih epidemioloških mera u Šangaju bila je obavezno odvajanje dece pozitivne na kovid 19 od njihovih roditelja, ali su od tada vlasti napravile neke ustupke, a Stejt department je u saopštenju od ponedeljka naveo rizik od razdvajanja roditelja i dece, navodi britanska agencija.

Šangaj se trenutno bori protiv najgore epidemije kovid-19 u Kini, od kada se virus prvi put pojavio u Vuhanu krajem 2019.

Neki stanovnici grada izašli su danas iz svojih domova, prvi put nakon više od dve nedelje, pošto vlasti preduzimaju probne korake ka ublažavanju karantina uvedenog zbog kovid-19 .

Šangaj je u ponedeljak objavio da je više od 7.000 stambenih jedinica klasifikovano kao područja nižeg rizika nakon što 14 dana nisu prijavljivali nove infekcije, a vlasti okruga najavljuju koja od pojedinih naselja mogu biti otvorena, navodi britanska agencija.

Gradski zdravstvene vlasti su saopštile na konferenciji za novinare da su stanovnici iz zona nižeg rizika poznatih kao „područja prevencije“ i dalje podvrgnuti kontroli i da će morati da poštuju stroge mere socijalnog distanciranja.

Pošto je ekonomija pod sve većim pritiskom, u Šangaju se ulažu napori da se ponovo otvore hipermarketi, prehrambene prodavnice i apoteke, ali će poslovi koji nisu od vitalnog značaja ostati suspendovani, saopštile su vlasti.

Šangaj je 11. aprila zabeležio 22.348 novih asimptomatskih slučajeva korona virusa, što je manje u odnosu na 25.173 dan ranije, dok je potvrđenih simptomatskih slučajeva bilo je 994, u odnosu na 914 u nedelju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar