U trendu

SAD: Nikaragva izgubila demokratskog partnera

VAŠINGTON – Odluka Nikaragve da prekine diplomatske odnose sa Tajvanom lišava ovu zemlju demokratskog partnera, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Iznenadni diplomatski zaokret Nikaragve, koja je prekinula odnose sa Tajvanom, a uspostavila odnose sa Kinom, deo je napora vlade predsednika Danijela Ortege da se zaštiti od nedavnih međunarodnih sankcija protiv Managve, rekao je Rojtersu danas visoki zvaničnik američke administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Ovaj potez Nikaragve usledio je posle nekoliko meseci pogoršanja odnosa između Ortege i administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, a Vašington je uveo nove ciljane sankcije nikaragvanskim zvaničnicima nakon novembarskih izbora u toj zemlji, za koje tvrdi da su bili neregularni.

Kina i Nikaragva ponovo su uspostavile diplomatske odnose u petak, nakon što je ta centralnoamerička država prekinula odnose sa Tajvanom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, najavljujući odluku nakon sastanka sa ministrom finansija Nikaragve i dvojicom sinova predsednika Danijela Ortege u severnom kineskom gradu Tjenđinu, saopštilo da je ta zemlja napravila „pravi izbor“ koji je u skladu sa „težnjama naroda“, prenosi agencija Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar