U trendu

SAD: Objavljen dokument za pretres Trampove kuće

VAŠINGTON – Američko ministarstvo pravde objavio je redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres i zaplenio poverljiva vladina dokumenta iz kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi.

U dokumentu se otkrivaju novi detalji o klasifikovanim papirima koje je Tramp držao u svojoj kući u Mar-a-Lagu sve do januara ove godine, od predsednikovih rukom pisanih beleški do informacija o nacionalnim obaveštajnim izvorima, preneo je Glas Amerike.

Četrnaest od 15 kutija pronađenih na imanju bivšeg predsednika sadržalo je dokumente sa oznakom poverljivosti, navodi se u podnesku kojim je FBI opravdao nalog za pretragu Trampove imovine.

Dokument na 38 stranica u redigovanoj formi sadrži dodatne detalje o krivičnoj istrazi koja je u toku, a koja je donela novu pravnu opasnost za Trampa u trenutku kada stvara osnove za još jednu predsedničku kandidaturu.

Kako dodaje Glas Amerike, objavljena verzija oslikava obim osetljivosti vladinih dokumenata koji su pronađeni u Mar-a-Lagu i otkriva da je FBI bio zabrinut da su se ta dokumenta tamo nalazila nezakonito.

Od 38 stranica dokumenta koji je danas otpečaćen, 23 su u većoj meri zatamnjene, dok je 11 u potpunosti redigovano.

Takođe je objavljeno pismo Trampovog advokata koji se žalio na istragu ministarstva pravde, navodeći da je Tramp imao ovlašćenja da skine oznaku tajnosti sa dokumenta.

Pretres Mar-a-Laga 8. avgusta obavljen je u okviru federalne istrage o tome da li je Tramp po odlasku sa položaja ilegalno odneo dokumenta koja po zakonu pripadaju Nacionalnoj arhivi.

Među njima su neka dokumenta sa oznakom „strogo poverljivo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar