SAD: Odustati od transakcija sa Rusijom

VAŠINGTON – Američki Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)“.

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema „Pancir S“ Srbiji.

„U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir“, naveo je portparol Stejt departmenta.

Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu evrointegracija, „potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom“.

„Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela“, saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema „Pancir S“ Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane oktobra 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.