U trendu

SAD pojačale pritisak na Egipat i UAE da proteraju rusku Vagner grupu iz Libije i Sudana

SAD su pojačale pritisak na saveznike sa Bliskog istoka da iz Libije i Sudana proteraju Vagner grupu, rusku plaćeničku vojsku u vlasništvu oligarha povezanog sa predsednikom Rusije, izjavilo je više zvaničnika afričkih zemalja za Asošiejted pres.

Aktivnosti koje su ti zvaničnici opisali, SAD preduzimaju u trenutku kada administracija predsednika Džozefa Bajdena vrši sve veći pritisak na Vagner grupu, kojoj je poslednjih meseci uvela nove sankcije zbog njene povećane uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Vagner grupu, u vlasništvu oligarha Jevgenija Prigožina, blisko povezanog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Pentagon opisuje kao surogat Ministarstva odbrane Rusije, dok Kremlj negira povezanost sa plaćeničkom vojskom.

Bajdenova administracija je mesecima u kontaktu sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, regionalnim silama, kako bi oni uticali na vojne lidere u Sudanu i Libiji da prekinu veze sa Vagner grupom, reklo je za AP više od deset libijskih, sudanskih i egipatskih zvaničnika.

Visoki zvaničnik egipatske vlade, upućen u te razgovore, rekao je da je Vagner grupa „glavna tema svakog sastanka“.

Vagner grupa ne objavljuje svoje operacije, ali se o njenom prisustvu zna iz izveštaja sa terena i drugih dokaza.

U Sudanu je Vagner grupa prvobitno bila povezana sa bivšim dugogodišnjim predsednikom Omarom al-Baširom, a sada sarađuje sa vojnim liderima koji su ga zamenili. U Libiji se dovodi u vezu sa moćnim komandantom Halifom Haftarom, koji kontroliše istočni deo zemlje.

Vagner grupa je razmestila hiljade pripadnika u afričkim i bliskoistočnim zemljama, uključujući Mali, Libiju, Sudan, Centralnoafričku Republiku i Siriju.

Analitičari ocenjuju da je njen cilj u Africi podržavanje interesa Rusije u trenutku sve većeg globalnog interesovanja za kontinent bogat resursima.

Stručnjaci za ljudska prava koji sarađuju sa SAD optužili su Vagner grupu ove nedelje da je počinila moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Maliju, gde se bori na strani vladinih snaga.

Ekspertkinja za Vagner grupu pri vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije Katrina Doksi (Catrina Doxsee) rekla je da Vagner grupa „targetira zemlje sa prirodnim resursima koji se mogu koristiti za ciljeve Moskve, poput rudnika zlata u Sudanu, gde se dobijeno zlato može prodati uz zaobilaženje zapadnih sankcija“.

Uloga Vagner grupe u Libiji i Sudanu bila je glavna tema razgovora direktora američke obaveštajne službe CIA Vilijama Bernsa i zvaničnika Egipta i Libije u januaru, navode egipatski zvaničnici i dodaju da je i državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao o ruskim plaćenicima sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem tokom nedavne posete Kairu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar