U trendu

SAD pokreću razgovore o sajber bezbednosti, ali bez Rusije

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države će danas i sutra razgovarati o globalnoj strategiji u oblasti sajber bezbednosti sa još 30 zemalja, izostavljajući iz diskusije jednog od ključnih aktera – Rusiju.

Naime, visoki zvaničnik Bele kuće je saopštio danas da Rusija nije pozvana na virtuelni sastanak kojim će predsedavati SAD, a čiji je cilj suzbijanje rastućih pretnji od ransomver napada i drugih sajber zločina, prenosi Rojters.

„Vodimo aktivne razgovore sa Rusima, ali na ovom forumu oni nisu pozvani da učestvuju „, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, dodajući da to ne isključuje Rusiju iz učešća u budućim događajima.

Zvaničnik je naveo da SAD direktno razgovaraju sa Rusijom po pitanju ransomver napada u okviru američko-ruske ekspertske grupe, koju vodi Bela kuća, a koju su osnovali američki predsednik DŽo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin.

Dodao je da su razgovori sa Rusijom u toku, i da su SAD razmenile informacije o konkretnim kriminalnim akterima u Rusiji i da je ta zemlja preduzela početne korake da se pozabavi ovim pitanjima.

Bajden je pitanje sajber bezbednosti podigao na najviši nivo nakon serije ovogodišnjih napada koji su zapretili destabilizacijom američkih zaliha energije i hrane.

Hakeri su u maju izazvali prekide u snabdevanju gorivom na istoku SAD, kada se na njihovom udaru našao naftovod kojim upravlja kompanija „Kolonijal pajplajn“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.