U trendu

SAD: Policajci pritiskali Dženeta dok se borio za vazduh

NEŠVIL – Zatvorenik Vilijam Dženet umro je nakon što se nekoliko minuta borio za vazduh i molio za pomoć dok su ga policajci pritiskali i držali licem prema dole, pokazali su novi video snimci iz zatvora u američkoj državi Tenesi.

U tužbi podnesenoj u oktobru 2020. godine i dopunjenoj u februaru ove godine u ime porodice, njegova kćerka Dominik Dženet navodi da je njen otac Vilijam umro od posledica upotrebe prekomerne sile od strane sedam policajaca i gušenja dok je bio u pritvoru u zatvoru okruga Maršal nakon hapšenja 4. maja 2020.godine, prenosi BBC.

Dženeta su, prema tužbi, policajci držali prikovanog za tlo ukupno četiri minuta, a policjaci su branili svoje postupanje u incidentu sa obrazloženjem da je on bio „krajnje neposlušan“.

Državni tužioci zatvorili su istragu o njegovoj smrti pre nekoliko meseci, a porota koja je pregledala slučaj, odlučila je da ne podnosi krivične prijave protiv policajaca.

Dženet je uhapšen je pod optužbom za opijanje, nepristojno ponašanje i pružanje otpora prilikom hapšenja. Metamfetamin je otkriven u njegovom telu, a u zatvorskim spisima se navodi da je halucinirao i da je bio pod dejstvom droga.

Zvaničnici su u svom izveštaju naveli da je na dan svoje smrti on bio agresivan u svojoj ćeliji i da je odbio da se povinuje naređenjima čuvara koji su pokušali da ga smire.

U tužbi porodice se navodi da su mu tokom borbe koja je usledila, policajci stavili lisice i oborili ga licem prema zemlji i pritiskali ga iako je on tri puta upozorio da ne može da diše, a jedan od čuvara mu se čak i izrugivao.

U jednom trenutku na snimku se vidi kako policajac podseća svoje kolege na opasnosti od gušenja zbog položaja u kome se nalazi zatvorenik i trazi da ga oslobode kako bi mogao da diše.

U izjavi, gradonačelnik Levisburga Džim Bingam smrt Dženeta je nazvao nesrećnim slučajem, ali je naglasio da se on i verbalno i fizički nasilno ponašao prema svojim zatvorskim čuvarima i nije želeo da komentariše tužbu porodice koja takođe podneta i protiv grada i okruga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.