U trendu

SAD potvrdile da je Al Adnani ubijen

Američka vojska potvrdila je da je vazdušni napad na severu Sirije prošlog meseca, čija je meta bio portparol takozvane Islamske države (IS) Abu Mohamad al Adnani, bio uspešan, saopštio je danas neimenovani zvaničnik iz Pentagona.

„Možemo da potvrdimo da je Al Adnani mrtav“, rekao je on za AFP.

Neimenovani zvaničnik Pentagona je 30. avgusta potvrdio da su SAD izvele vazdušni udar, čija je meta bio al Adnani, nakon što je Islamska država objavila da je on ubijen.

Američki zvaničnik je rekao da je meta vazdušnih udara bilo jedno vozilo u gradu al Bab u Siriji, ali nije želeo da kaže da li je Adnani ubijen.

Rusko ministarstvo odbrane je 31. avgusta saopštilo da je al-Adnani ubijen u vazdušnom udaru ruskih snaga, podseća Rojters.

Adnani je Sirijac iz sirijskog grada Idliba, koji se zakleo na vernost Al Kaidi, „prethodnici IS“, pre više od 10 godina, naveo je Institut Brukings ističući da su ga jednom uhapsile američke snage u Iraku.

On je bio glavni stručnjak za propagandu ekstremističke džihadističke grupe od kada je junu 2014. godine objavio da će ona uspostaviti savremeni kalifat, koji zahvata velike delove teritorije koje je zauzela u Iraku i susednoj Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.