SAD povećava carine na određene proizvode iz EU

VAŠINGTON – Vlada SAD je saopštila da će povećati carine na određene proizvode iz EU, uključujući delove za avione i vina iz Francuske i Nemačke, a potez predstavlja najnoviji zaokret u 16-godišnjoj borbi za subvencije za letilice između Vašingtona i Brisela.

U saopštenju iz kancelarije američkog trgovinskog predstavnika se navodi da će carine biti povećane na neke delove za avione, određena vina koja nisu penušava, kao i na konjake i druge brendije iz Francuske i Nemačke, prenosi Rojters.

Nije precizirano kada će mere biti uvedene, ali se navodi da će dodatni detalji biti naknadno objavljeni.

Potez SAD usledilo je nakon što vlada i pregovarači iz EU nastavljaju razgovore o okončanju spora oko pomoći Vašingtona evropskom Erbasu SE, koju politički podržavaju Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija, kao i oko pomoći kompaniji „Boing“.

Američki trgovinski predstavnik je juče rekao da je EU nepravedno izračunala carine uvedene SAD koje su dozvoljene odlukom Svetske trgovinske organizacije u septembru i da EU mora da preduzme neke mere u cilju nadoknade za ovu nepravdu.

Emili Haber ambasadorka Nemačke u SAD pozvala je ovog meseca na brzo rešavanje spora, koji je okarakterisala kao distrakciju od važnijih pitanja koji zahtevaju zajedničku akciju, kao što su klimatske promene i pandemija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.