U trendu

SAD pozivaju UN da podstaknu talibane da ponište zabranu za žene

VAŠINGTON – Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild pozvala je danas Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju kojom bi se vlasti u Avganistanu podstakle da ponište zabranu ženama da rade za humanitarne organizacije, da pohađaju univerzitete i srednje škole.

SB UN se sastao danas na zatvorenoj sednici na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana kako bivrazgovarao o odlukama administracije islamističkih talibana, koja je preuzela vlast u Avganistanu u avgustu 2021.

Tomas-Grinfild je na SB UN istakla da bi s obzirom na težinu situacije, trebalo jednoglasno usvojiti rezoluciju koja bi osudila zabrane i pozvala na hitno poništenje.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova, te da Rusija, Kina, Britanija, Francuska ili Sjedinjenih Država ne podnose veto.

Pre sastanka u petak 11 članica Saveta bezbednosti – uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku zdalo je zajedničko saopštenje u kome pozivaju talibane da ponište sve represivne mere protiv žena i devojčica.

Administracija predvođena talibanima objavila je 24. decembra uredbu kojom zabranjuje ženama da rade u međunarodnim humanitarnim organizacijama.

To je usledilo nakon zabrane ženama da pohađaju univerzitete, ranije tog mese, dok je devojčicama u martu zabranjeno da pohađaju srednju školu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar