U trendu

SAD pozvale na razgovor ruskog ambasadora u znak protesta zbog obaranja drona

Američke vlasti saopštile su večeras da su pozvale ruskog ambasadora u Vašingtonu u Stejt department jer je tokom dana ruski avion oborio američku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora.

„U direktnom smo kontaktu sa Rusima, na visokom nivou, kako bismo im preneli oštru primedbu zbog neprofesionalnog presretanja koje je izazvalo obaranje našeg drona“, izjavio je novinarima portparol američke diplomatije Ned Prajs (Price).

Prema njegovim rečima, Vašington je pozvao ruskog ambasadora u Stejt department, dok je američki ambasador u Moskvi predao protestnu notu ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Prajs je ocenio da je u pitanju „očigledno kršenje međunarodnog prava“.

Ruski borbeni avion Su-27 oborio je danas američku bespilotnu letelicu Riper (Reaper) iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati od početka rata u Ukrajini, saopštila je američka vojska.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi (John Kirby) izjavio je da su ranije ruski avioni presretali američke bespilotne letelice, ali je dodao da je današnji incident „nepromišljen i jedinstven“ jer je doveo do gubitka drona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar