U trendu

SAD pozvale Rusiju, Tursku i UAE da odmah obustave vojnu intervenciju u Libiji

 SAD su danas pozvale Rusiju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da odmah obustave vojnu intervenciju u Libiji i da poštuju suverenitet te zemlje koja se kreće ka formiranju jedinstvene vlade, održavanju izbora i okončanju višegodišnjih sukoba.

Zamenik američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama (UN) Ričard Mils rekao je pred Savetom bezbednosti (SB) da nova administracija SAD, na čelu s predsednikom Džozefom Bajdenom, podržava zahteve rivalskih libijskih strana za okončanje vojne intervencije i povlačenje stranih snaga i plaćenika, što je predvidjeno sporazumom o prekidu vatre od 23. oktobra 2020. godine.

„Spoljni akteri koji su vojno intervenisali u ovom sukobu u potpunosti su ignorisali zahteve Libijaca. Pozivamo sve spoljne strane, uključujući Rusiju, Tursku i UAE, da prihvate libijski suverenitet i da momentalno obustave svaku vojnu intrevenciju u Libiji“, kazao je Mils.

Dodao je da SAD pozivaju Tursku i Rusiju „da odmah započnu povlačenje svojih snaga iz Libije i uklanjanje stranih plaćenika i pomagača koje su regrutovali, finansirali, razmestili i podržavali u Libiji“.

Mils je uputio apel Rusiji, Turskoj i UAE, ključnim saveznicima dve rivalske vlade u Libiji, pošto je izaslanica UN za Libiju Stefani Vilijams navela na sednici SB da se dostavljanje vojne opreme avionima nastavlja ka položajima obeju strana, čime se podriva sporazum o prekidu vatre.

Vilijams je pozvala sve strane borce i plaćenike koji Libiju nisu napustili do 23. januara, kako je predvidjeno sporazumom, da to odmah učine.

Turska je glavna saveznica medjunarodno priznate vlade Libije, sa sedištem u Tripoliju, dok Rusija, UAE i Egipat podržavaju snage komandanta Halife Haftara koje kontrolišu većinu istočnog i južnog dela zemlje.

Libija je utonula u haos tokom pobune 2011. godine kada je svrgnut i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Dve paralelne i sukobljene vlade kontrolišu delove podeljene Libije od 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar