U trendu

SAD pozvale Severnu Koreju da obustavi raketne probe i da se vrati pregovorima

Visoki američki diplomata pozvao je danas Severnu Koreju da prekine sa najnovijom serijom raketnih proba i nastavi pregovore, samo nekoliko dana pošto je Pjongjang izveo prvo podvodno lanisranje balističke rakete u poslednje dve godine.

Sung Kim glavni američki zvaničnik zadužen za severnokorejska pitanja, ovo je izjavio posle sastanka sa južnokorejskim zvaničnicima sa kojima je razgovarano o nedavnom nizu raketnih proba Severne Koreje izvedenim dok je istovremeno u zastoju diplomatija izmedju Vašingtona i Pjongjanga.

„Pozivamo Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK) da prekine sa ovim provokacijama i drugim destabilizrajućim aktivnostima i umesto toga da se angažuje u dijalogu“, rekao je Kim nazivajući Severnu Koreju njenim zvaničnim imenom.

Rekao je da SAD ostaju spremne da se sastanu sa predstavnicima Severne Koreje bez preduslova i da su jasno dale do znanja da nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji.

Prošlog utorka Severna Koreja lansirala je novu balističku raketu iz podmornice što je bio njen peti krug proba poslednjih nedelja. Južnokorejski zvaničnici naveli su da izgleda da je raketa ispaljena iz podmornice u ranoj fazi razvoja.

To je ipak predstavljalo prvo podvodno lansiranje od oktobra 2019. i tehnološki je najnaprednije od kada je predsednik SAD Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru.

Rakete koje se ispaljuju iz podmornica teže se unapred primećuju i pružile bi Severnoj Koreji sposobnost za sekundarni, uzvratni napad.

Tim lansiranjem Severna Koreja prekršila je više rezolucija Saveta bezbednosti UN i predstavlja pretnju za susede Severne Koreje i medjunarodnu zajednicu, rekao je Kim.

Administracija predsednika Bajdena više puta je istakla da su spremni da se sastanu sa prestavnicima Severne Koreje „bilo gde i u bilo koje vreme“ bez ikakvih preduslova.

Severna Koreja medjutim uslovljava povratak pregovora time da SAD prekinu, kako ona naziva, neprijateljsku politiku prema Pjongjangu. To se, kako izgleda odnosi na sankcije i redovne zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.