U trendu

SAD: Predstavljen novi stelt nuklearni bombarder

LOS ANĐELES – Američka kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju „Nortrop Graman“ predstavila je svoj novi avion B-21 „rejder“, prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD.

Avion je predstavljen na svečanoj ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji, gde su posetioci mogli da vide novi bombarder, preneo je Rojters.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brani.

„Ovaj avion predstavlja značajan napredak u odnosu na postojeće bombardere u američkoj floti. Čak i najsofisticiraniji sistemi protivvazdušnih odbrana imaće problem da otkriju B-21 na nebu, 50 godina napretka u tehnologiji uloženo je u ovaj avion“, rekao je on, a preneo Bi-Bi-Si (BBC).

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je poverljiv.

Pre 12 godina, bilo je predviđeno da jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta, zavisno od procene stručnjaka, od 690 do 750 miliona.

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2.

„Nortrop“ je 2015. godine pobedio na tenderu tim „Boing“ i „Lokid Martin“, koji su zajednički nastupili.

„Nortrop“ naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u njegove sisteme.

Procenjeno je i da će proizvodnja i operativnost ovih bombardera u narednih 30 godina koštati 203 milijarde dolara.

Pretpostavka je da bi prvi probni let ovog bombardera mogao da bude obavljen polovinom 2023. godine.

Američko Ratno vazduhoplovstvo objavilo je 2016. godine da će novi bombarder biti nazvan „rejder“ u čast američkih pilota „Dulitl rejdersa“ koji su bombardovali Tokio 18. aprila 1942. godine, za vreme Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar