U trendu

SAD preduzimaju mere protiv entiteta povezanih sa vojskom Kine

VAŠINGTON – Sjedinjene američke države razmotriće preduzimanje mera protiv entiteta povezanih sa kineskom vojskom, čija tehnologija je omogućila upad kineskog špijunskog balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Vašington je uveren da proizvođač kineskog špijunskog balona, koji je američka vojska oborila prošlog vikenda kod istočne obale SAD, ima „direktnu vezu“ sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine (PLA), prenosi Rojters reči neimenovanog zvaničnika.

„Uvereni smo da proizvođač balona koji je oboren ima direktnu vezu sa kineskom vojskom i da je snabdevač PLA, prema informacijama objavljenim na zvaničnom portalu za nabavku PLA“, rekao je zvaničnik.

Nakon što je kineski balon uočen iznad SAD prošle sedmice, državni sekretar Entoni Blinken otkazao je put u Peking, za koji su se obe zemlje nadale da će popraviti narušene odnose između Kine i SAD.

Borbeni avion američkog ratnog vazduhoplovstva oborio je balon u subotu kod obale Južne Karoline, nedelju dana nakon što je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u pitanju meteorološki balon koji je skrenuo sa kursa i optužilo Sjedinjene Države da preteruju, podseća Rojters.

Zvaničnik Stejt departmenta je dodao da je Kina izvršila slične nadzorne letove nad više od 40 zemalja na pet kontinenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.