U trendu

SAD premeštaju nosač aviona iz Pacifika na Bliski istok

VAŠINGTON – Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin trebalo bi u četvrtak da odobri premeštanje jedinog nosača aviona sa sedištem u azijsko-pacifičkom regionu na Bliski istok, rekla su dvojica zvaničnika odbrane za Glas Amerike.

Retki pokreti nosača aviona UŠ Ronald Reagan, koji ima sedište u Jokosuki u Japanu i koje se obično odvija oko Pacifika, podržali bi povlačenje američkih trupa iz Avganistana, smatraju zvaničnici.

Raspoređivanje broda UŠ Ronald Reagan verovatno će značiti da SAD neće imati nosač aviona sa sedištem u regionu, bar za vreme ovog raspoređivanja nosača, ali je britanska udarna grupa predvođena nosačem aviona HMS Kvid Elizabet, na kojoj su stotine američkih marinaca i 10 borbenih aviona F-35 Marinskog korpusa, trenutno je na putu ka pacifičkom regionu.

Prema portalu Pomorskog instituta SAD „USNI njuz“, ovo će biti prvi put da će udarna grupa i vazdušne snage sa sedištem u Japanu operisati na Bliskom Istoku od 2003. godine, kada je nosač UŠ Kiti Houk, sada izvan funkcije, raspoređen u Persijski zaliv kako bi pružio vazdušnu podršku za rat u Iraku.

Pentagon je često isticao da stavlja veći fokus na indo-pacifički region u skladu sa Nacionalnom strategijom odbrane za 2018. godinu, u kojoj je kao glavni prioritet navedeno neposredno nadmetanje sa Kinom i Rusijom.

Najava predsednika Džoa Bajdena u aprilu da će SAD povući svoje trupe iz Avganistana do 11. septembra povećala je, međutim, potrebu za kontinuiranim prisustvom nosača aviona na Bliskom istoku, kako bi se obezbedila dodatna vazdušna podrška.

UŠ Ronald Reagan rasteretiće nosač aviona UŠ Dvajt D. Ajzenhauer, koji je na zadatku više od tri meseca, a zvaničnici nisu potvrdili koliko će dugo taj brod ostati u regionu nakon dolaska zamene.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi odbio je da potvrdi ovo raspoređivanje, rekavši da Pentagon ne govori unapred o kretanju brodova.

„Jedino što bih dodao je da sekretar za odbranu želi da se pobrine da general Ostin Skot Miler ima prave mogućnosti na raspolaganju kako bi se pobrinuo da se povlačenje iz Avganistana izvrši na bezbedan, uredan i osmišljen način“, Rekao je Kirbi.

Prošle nedelje mornarica je saopštila da je UŠ Ronald Reagan napustio Japan radi razmeštanja „u indo-pacifičkom regionu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.