U trendu

SAD: Privremena blokada Trampova imigracione politike

VAŠINGTON – Sudija Vrhovnog suda SAD privremeno je blokirao presudu nižeg suda kojom se od predsednika Džozefa Bidena zahtevalo da reaktivira spornu imigracionu politiku koju je uveo njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Kratkim naređenjem sudije Samjuela Alita, slučaj je stavljen na čekanje, dok viši sud razmatra kako da postupi po zahtevu Bajdenove administracije kojim se traži da se presuda dugoročno blokira, a od vlade da reaktivira Protokole o zaštiti migranata (MPP), prenosi Rojters.

Bajdenova administracija obratila se Vrhovnom sudu nakon što je Apelacioni sud u Nju Orleansu odbio zahtev vlade da odloži datum pravosnažnosti presude nižeg suda donete nedelju dana ranije.

U presuda okružnog sudija „zahteva se od vlade da hitno reaktivira kontroverzni program sprovođenja imigracije koji je formalno suspendovan na sedam meseci i koji je pre toga uglavnom mirovao skoro devet meseci“, napisao je vršilac dužnosti generalnog tužioca.

Demokrate i zagovornici blaže imigracione politike kritikovali su MPP, nezvanično poznat kao „ostanak u Meksiku“, uz primedbe da su izbeglice iz Centralne Amerike u velikom broju slučajeva izložene nehigijenskim uslovima i nasilju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.