U trendu

SAD: Problem sa snabdevanjem goriva zbog uragana Ida

NJU ORLEANS – Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) izdala je hitna odstupanja od standarda za goriva u saveznim državama Luizijana i Misisipi, koja su stupila na snagu odmah, zbog uragana Ida.

EPA, u saradnji sa američkim Ministarstvom energetike, reaguje na rešavanje problema u snabdevanju gorivom uzrokovanih, na primer, rafinerijama ili oštećenjima infrastrukture naftovoda usled uragana ili druge prirodne katastrofe, izdavanjem hitnih odricanja od određenih standarda goriva u pogođenim područjima.

„EPA je odobrila odstupanje od standarda u Luizijani i Misisipiju kako bi pomogla u poboljšanju uslova snabdevanja gorivom uzrokovanim uraganom Ida. Odricanje počinje 30. avgusta, a završava se 16. septembra“, saopštila je danas agencija, prenosi Rojters.

Najmanje dve osobe su poginule, a više od milion stanovnika širom Luizijane i Misisipija je bez struje nakon što je te države pogodila Ida jedan od najsnažnijih uragana koji se dogodio u SAD.

Kancelarija guvernera Luzijane Džona Bela Edvardsa, saopštila je da će zbog obima razaranja „biti mnogo više potvrđenih žrtava“ i da gotovo niko u Luizijani nema struju,kao i da je poremećeno i snabdevanje vodom.

Spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima pokušavaju da dođu do stanovnika Luizijane koji su zarobljeni u poplavama.

Građani su zaglavljeni na krovovima ili u potkrovljima, a na društvenim mrežama objavljuju svoje adrese za spasilačke ekipe.

Mnogi putevi u Luizijani su neprohodni, a u nekim mestima su prekinute telefonske veze, zbog čega još nije poznat obim pričinjene štete, hitna služba Nju Orleansa upozorila je građane da ne izlaze i da je situacija i dalje veoma opasna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.