U trendu

SAD proširile snakcije zbog kršenja ljudskih prava u Aziji

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su uvele proširene sankcije desetinama ljudi i subjekata povezanih sa Kinom, Mjanmarom, Severnom Korejom i Bangladešom, zbog kršenja ljudskih prava, na „crnu listu“ za investiranje dodale su kinesku kompaniju za veštaču inteligenciju Sense Time Group.

Kanada i Velika Britanija pridružile su se Amerikancima u uvođenju sankcija zbog kršenja ljudskih prava u Mjanmaru, dok je Vašington, prvi put pod administracijom predsednika Džozefa Bajdena, uveo set novih sankcija Severnoj Koreji i čelnicima vojne hunte u Mjanmaru, prenosi Rojters.

„Nove sankcije koje se uvode u partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Kanadom, šalju poruku da će demokratije širom sveta delovati protiv onih koji zloupotrebljavaju moć države da bi nanosili patnju i sprovodili represiju“, navodi se u saopštenju zamenika ministra finansija SAD Volija Adejema.

Kineska ambasada u Vašingtonu osudila je ovaj potez SAD kao „ozbiljno mešanje u unutrašnje stvari Kine i teško kršenje osnovnih normi koje regulišu međunarodne odnose“.

Portparol ambasade Liu Penđu rekao je da nove mere nanose „ozbiljnu štetu kinesko-američkim odnosima“ i pozvao Vašington da povuče odluku.

Misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama i ambasade Mjanmara i Bangladeša u SAD nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar povodom pooštravanja sankcija koje je su uvedene tokom Bajdenovog dvodnevnog virtuelnog Samita za demokratiju, na kojem je američki predsednik najavio inicijative za globalno jačanje demokratije i podršku američkom zakonodavstvu u borbi protiv kršenja ljudskih prava u svetu.

Bajden je izrazio uverenje da će obaveze koje su preuzeli neki od preko 100 svetskih lidera tokom samita biti štit protiv autokratije i doprinos borbi protiv korupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.