U trendu

SAD raspoređuju dodatne trupe u Estoniju, jačaju istočno krilo NATO

TALIN – Sjedinjene Američke Države rasporediće narednih nedelja dodatne pešadijske trupe u baltičku zemlju Estoniju, kako bi ojačale odbranu na istočnom krilu NATO, saopštili su danas Ministarstva odbrane Estonije.

Ističe se da je reč o američkim pešadijskim četama – jedinici koja se obično sastoji od 80 do 250 vojnika, prenosi AP.

Navodi se da će to biti praćeno visokopokretnim artiljerijskim raketnim sistemom, poznatim kao HIMARS, kao i pripadajućom opremom i sistemima za komandu i kontrolu.

„Ova odluka označava značajno povećanje rotacionog vojnog prisustva SAD u Estoniji i baltičkim državama, što potvrđuje dugogodišnju američku posvećenost bezbednosti našeg regiona i značajno unapređenje položaja NATO“, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Prošle nedelje je Estonija, kao sused Rusije, saopštila da će nabaviti napredni HIMARS kako bi pojačala svoje odbrambene mogućnosti u najvećem projektu nabavke oružja u baltičkoj zemlji ikada, vrednom više od 200 miliona dolara.

U odvojenom saopštenju, američka ambasada u Talinu navela je da su američke trupe deo pojačanog rotacionog raspoređivanja trupa NATO-a, dogovorenog na samitu te vojne alijanse u Madridu ranije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar