U trendu

SAD: Rusija poseduje iranske bespilotne letelice

NJUJORK – Sjedinjene Americke Države procenjuju da Rusija sada poseduje iranske bespilotne letelice, koje će verovatno rasporediti na bojnom polju u Ukrajini.

Pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, Si-En-En izveštava da je Rusija sredinom avgusta preuzela dronove sa iranskog aerodroma i prevezla ih u Rusiju teretnim avionima.

Ruski oficiri počeli su krajem prošlog meseca u Iranu obuku za korišćenje dronova, ranije je izvestio CNN, a SAD tvrde da je Rusija kupila dronove tipa Mohadžer-6, Šahed-129 i Šahed-191 za potrebe rata u Ukrajini.

Ove bespilotne letelice sposobne su da nose precizno navođenu municiju i mogu da se koriste za nadzor.

Ruski vojni operateri i dalje se u Iranu obučavaju za korišćenje bespilotnih letelica, tvrde zvaničnici SAD i izražavaju uverenje da Rusija namerava da uveze stotine dronova za napade vazduh-zemlja, elektronsko ratovanje i izviđanja unutar Ukrajine.

Uvođenje iranskih bespilotnih letelica u ratna dejstva moglo bi imati značajan uticaj na bojnom polju, jer Rusija pokušava da ublaži posledice dejstvovanja raketnih sistema visoke pokretljivosti HIMARS, koje su SAD i njeni saveznici obezbedili Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar